Benelux Newsroom

Nederland, België en Luxemburg

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//www.mynewsdesk.com/javascripts/follow-button.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","mynewsdesk-fjs");
Follow Tata Consultancy Services (TCS) - Benelux

“Digitale technologie is de basis voor de vierde industriële revolutie”

News   •   Dec 21, 2017 12:00 CET

De ‘vierde industriële revolutie’ gaat over het samenvloeien van de fysieke, digitale en biologische wereld. Het is een nieuwe mindset die organisaties aannemen om te profiteren van de voordelen van data, automatisering, robotica, artificiële intelligentie en analytics. Zo kunnen ze immers weerbaarder en klantgerichter worden en tegen een ongelofelijk tempo groeien. Meer uitleg door Jipson Mathew van Tata Consultancy Services Belgium.

Waarvoor staat ‘Business 4.0’?

“Nadat ze het voorbije decennium hun digitale en technologische basis hebben uitgebouwd en verhuisd zijn naar de cloud, omarmt een nieuwe generatie van ‘agile’ organisaties nu de volgende golf van digitale technologieën die hen kunnen helpen om te gedijen in de vierde industriële revolutie. Business 4.0 staat voor een betere efficiëntie, diepere klantenrelaties en een snellere groei. Maar het kan ook een sterke impact hebben buiten het bedrijfsleven. Technologie heeft het vermogen om enkele van ’s werelds meest complexe uitdagingen op te lossen, van het minimaliseren van waterverspilling en ontbossing tot het geven van toegang tot onderwijs aan afgelegen gemeenschappen.”

“Digitale technologie vormt de kern van Business 4.0, en succesvolle bedrijven zullen dit als basis hebben van hun bedrijfsmodel. Naast cloudtechnologie zijn zaken als machine learning, robotics, data-analyse en automatisering stuk voor stuk innovaties die alle aspecten van het bedrijf ondersteunen: van klantenservice en operations tot financiering en zelfs marketing.”

Welke verschillen zijn er met de vorige industriële evoluties?

“Veel van de principes van de vorige drie revoluties zijn nog steeds actueel, denk maar aan de behoefte om klanten een goede service te bieden en competitief te blijven. Toch onderscheidt ze zich op meerdere vlakken. Ten eerste is er de mogelijkheid tot personalisatie. De nieuwe revolutie belooft een betere segmentatie, waarbij organisaties in staat zullen zijn om nog verder te gaan dan het individuele en om op basis van data-analyses zeer nauwkeurig in te spelen op de noden van klanten. Daarnaast weerspiegelen

de mogelijkheden van een stapsgewijze verandering in waardecreatie de vraag van klanten naar de beste producten, een topservice, onmiddellijke levering en scherpe prijzen.Organisaties die in staat zijn om een dergelijk waarde voorstel te creëren voor klanten, zullen tegelijk een exponentiële waarde creëren voor hun aandeelhouders.”

“Ook is er het voordeel van netwerken. Bedrijven mogen zichzelf niet langer beschouwen als silo’s. Het vermogen om een breed klantenbestand te bedienen en een groot aantal teams voordelen te bieden, is nu mogelijk dankzij innovatieve software en data-analyse. Organisaties moeten gaan nadenken over hun gehele toeleverings- en waardeketen als iets dat ze moeten beïnvloeden en aanboren. Tot slot wordt het noodzakelijk om risico’s te omarmen. Traditionele bedrijven zijn altijd geconditioneerd door beperkte middelen, wat zich typisch uit in een ‘vijfjarenplan’ of kwartaalresultaten. Bovendien worden bedrijven nu bedreigd door uitdagers vanuit verschillende sectoren. Door een mindset aan te nemen die risico en concurrentie omarmt (de Business 4.0-denkwijze) kunnen bedrijven reageren op deze bedreigingen en een nieuwe meerwaarde bieden aan klanten.”

Welke uitdagingen zal deze evolutie met zich meebrengen?

“Naarmate het gebruik van digitale technologie toeneemt, zullen er aanzienlijke investeringen van bedrijven en onderwijsinstellingen nodig zijn om mensen de kennis en vaardigheden te geven die nodig zijn om in de

digitale economie te werken. In veel landen heerst er op dat vlak een enorme kloof. Bij TCS hebben we daarom over de hele wereld initiatieven lopen om opleidingen in IT en digitale skills te ondersteunen.”

“Bovendien moet ook het wetgevende kader zorgvuldig worden overwogen – en geherformuleerd - om innovatie alle kansen te geven. Bedrijven zullen dus nauw moeten samenwerken met de regelgevers zodat ze deze nieuwe digitale infrastructuur ten volle kunnen omarmen.”

Wat is er nodig om hier maximaal op in te kunnen zetten?

“Ten eerste is een mentaliteitsverandering van cruciaal belang. Bedrijfsleiders moeten de Business 4.0-aanpak willen toepassen en hun werknemers meenemen op die reis. Het is ook een verschuiving van het idee ‘we moeten onze schaarse middelen optimaliseren’ naar ‘laten we gebruikmaken van de overvloed aan kennis die we in het bedrijf hebben’. Ten tweede is digitale technologie de absolute basis. Dat kan door het hele bedrijf heen ongeziene kansen bieden.”

“Via haar werknemers heeft een bedrijf bijvoorbeeld toegang tot een pool van zeer getalenteerde mensen met opwindende vaardigheden, passies en ervaringen die nieuwe en nog niet overwogen opportuniteiten kunnen ondersteunen. De introductie van software, data en analytics betekent dat een bedrijf nu het vermogen heeft om deze vaardigheden, kennis en ervaring van zijn werknemers in realtime te benutten en in te zetten om uitdagingen op te lossen.”

Attached Files

PDF document

Comments (0)

Add comment

Comment

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's Privacy Policy.